ممکن است مصرف بعضی غذاها در کودکان حساسیت ایجاد کند. معمولا واکنش به شیر گاو و سایر محصولات لبنی، سفیده تخم مرغ و گوشت مرغ، غذاهای دریایی، گندم، انواع آجیلها، سویا و شکلات از شایعترین انواع حساسیت در کودکان است.
دلیل این حساسیت آنتی بادیهایی است که سیستم ایمنی بدن انسان در واکنش به ترکیب خاص مواد غذایی تولید میکند و سپس این مواد شیمیایی را آزاد میکند که این امر عوارض حساسیتی ایجاد خواهد کرد.
این عوارض به اشکال مختلفی از جمله آبریزش بینی، عطسه، سرفه، و خارش پوستی بروز میکند. علاوه بر این ممکن است کودکان، احساس دل درد، نفخ، گرفتگی عضلات، اسهال، کهیر، و دل پیچه پیدا کنند. اگرچه این واکنشها معمولا بلافاصله بعد از صرف مواد غذایی حساسیتزا رخ میدهد اما این امکان هم هست که بروز واکنشها و عوارض حساسیت برای روزها یا حتی سالها به تعویق افتد.
تشخیص حساسیت غذایی چندان هم ساده نیست. عوارضی یکسان ممکن است با سایر اختلالات همراه شود و تشخیص حساسیت به ماده غذایی خاص را تا حدی دشوار کند. ممکن است پزشک کودکتان توصیه کند که به متخصص حساسیت مراجعه کنید تا این عوارض به شیوههای تشخیصی دیگری بررسی شود.
پزشک متخصص حساسیت ممکن است توصیه کند برخی از مواد غذایی را برای مدتی در رژیم غذایی کودکتان حذف کنید و در این بازه زمانی، علائم را به دقت بررسی و مطالعه کند که آیا با وجود حذف آنها از رژیم غذایی باز هم عوارض در بدن کودک باقی مانده است یا خیر. بعد از چند هفته که دوباره این غذاها یک به یک به رژیم کودک افزوده شود، میتوان ار روی پاسخها و واکنشهای بدن کودک دریافت که چه نوع ماده غذایی عامل حساسیت بوده است.
همچنین پزشک ممکن است از انواع مختلف تستهای پوستی و آزمایش خون استفاده کند. پزشک، پوست کودک را خراش میدهد و اندکی از عصاره غذای مشکوک به ایجاد حساسیت را به آن منطقه وارد میکند، اگر بدن کودک واکنشی، مثلاً خارش پوستی یا تورم در ناحیه مورد آزمایش، نشان دهد به معنی حساسیت به آن ماده غذایی خواهد بود.
برخی پزشکان از آزمایش RAST استفاده میکنند که در آن نمونهای از خون کودک را با غذا ترکیب میکنند؛ سپس خون را از نظر آنتی بادیها بررسی میکنند. اعتبار و نتیجه این آزمایش معمولا از آزمایشگاهی به آزمایشگاه دیگر متفاوت است. اگر حساسیت به نوعی ماده غذایی روشن و قطعی شد، پزشک شما توصیه خواهد کرد که آن را از رژیم غذایی کودکتان حذف کنید. این توصیهها به این معنی نیست که مثلاً فقط تخم مرغ را از رژیم غذایی او حذف کنید؛ بلکه لازم است همه محصولات و مواد غذایی که در ترکیب آن از تخم مرغ استفاده شده است، حذف شود. پس هنگامی که مشغول خرید محصولات بازاری هستید، حتماً برچسبها و بستهبندیها را با دقت مشاهده کنید که مواد غذایی حساسیتزا در آن وجود نداشته باشد.
به همین منظور بهتر است حتما از پزشکتان بخواهید تا مواد خوراکی جایگزین مواد غذایی حساسیت زا که از رژیم کودک خود حذف کردهاید به شما معرفی کند. به عنوان یا اگر کودک شما به گندم حساسیت دارد، از پزشک خود سوال کنید که آیا میتواند به جای آن نان ذرت یا آرد برنج و غذاهای دیگر حاوی آردهای غیر از آرد گندم مصرف کند؟