top
وقتی کوچولوها سرخک می گیرند!

وقتی کوچولوها سرخک می گیرند!

کارگروه پزشکی پرتال جامع وتخصصی کودک: سرخک یک بیماری عفونی و مسری است که توسط ترشحات تنفسی گسترش پیدا می‌کند.بیماری بیشتر در اطفال خردسال دیده می‌شود،شاید بیشتر کودکان قبل از ورود به کودکستان به این ناخوشی مبتلا شده باشند

وقتی کوچولوها سرخک می گیرند!

وقتی کوچولوها سرخک می گیرند!

سرخک یک بیماری عفونی و مسری است که توسط ترشحات تنفسی گسترش پیدا می‌کند.بیماری بیشتر در اطفال خردسال دیده می‌شود،شاید بیشتر کودکان قبل از ورود به کودکستان به این ناخوشی مبتلا شده باشند ولی این احتمال وجود دارد که عده‌ای در دوران کودکستان یا دبستان به آن مبتلا ‌شوند.سرخک در کودکان خردسال (از 6 ماهگی تا 2 سالگی) سبک‌تر است،ولی بعد از آن بصورت شدیدتری بروز می‌کند.

علائم بیماری

علائم سرخک در بچه‌ها معمولا با تب شروع می‌شود،آبریزش شدید بینی،قرمزی چشم‌ها و ریزش اشک از علائم مهم دیگر آن هستند.بعد از چند روز ممکن است یک دانه یا لکه که نشانه سرخک است در دهان ظاهر شود.بعد از 2 روز بثورات پوستی سرخک بتدریج روی صورت و گردن بیمار ظاهر می‌شود و پشت بیمار را هم می‌گیرد سپس دانه‌های سرخک بازوها و دست‌ها و در نهایت پاهای بیمار را فرا می‌گیرد.دانه‌های سرخک در ابتدا بصورت لکه‌های قرمز و صاف هستند،اما ممکن است بصورت یک برآمدگی کوچک در بیاید.همینطور که بثورات ظاهر می‌شوند تب نیز بالاتر می‌رود و گاهی اوقات تا 5/40 درجه سانتیگراد هم می‌رسد.دانه‌ها ممکن است خارش دار نیز بشوند.ممکن است تهوع،استفراغ،اسهال و تورم غدد لنفاوی در سرخک دیده شود.بروز سرفه در کودک مبتلا به سرخک می‌تواند بسیار ناراحت‌کننده باشد.دانه‌ها حدود 5 روز ادامه خواهند داشت و پس از این مدت به تدریج ناپدید می‌شوند؛اما قبل از این‌که کاملا از بین بروند رنگ شان قهوه‌ای می‌شود. ترتیب از بین رفتن ضایعات پوستی در سرخک به همان ترتیبی که ظاهر شده‌اند،یعنی دانه‌هایی که ابتدا در صورت و بالاتنه ظاهر شده بودند قهوه‌ای شده و بعد از آن در قسمتهای دیگر بدن، ضایعات تیره رنگ و پوسته پوسته شده و نهایتا می‌ریزند.

انتقال بیماری

سرخک، بسیار مسری است.این بیماری قبل از پیدایش علائم بطور واضح و کامل نیز مسری است. یک یا دو روز قبل از بروز دانه‌های قرمز پوستی،بیماری از طریق تنفس قابل انتقال است،ولی در دوران پوسته‌ریزی قابل سرایت نیست.در صورتی که علائم سرخک در کودکی ظاهر شود،بهتر است تا 16 روز از ورود آنان به مدرسه جلوگیری شود تا احتمال سرایت به دیگران کاهش یابد.

پیشگیری
هیچ درمان ضد ویروسی برای سرخک وجود ندارد و بهترین روش مقابله با این بیماری پیشگیری است. واکسن،بهترین وسیله پیشگیری از این بیماری است.در حال حاضر طبق برنامه واکسیناسیون کشوری در ایران،اولین واکسن سرخک در یک سالگی (12 ماهگی) زده می‌شود و تکرار آن در حدود 4 تا 6 سالگی است.اگر کودک سالمی که قبلا واکسن سرخک به او تزریق شده است با کودک مبتلا به بیماری سرخک تماس پیدا کند،هیچ اقدامی ضرورت ندارد،ولی اگر واکسن سرخک به او تزریق نشده باشد ،اگر طی 1 تا 2 روز اول تماس باشد،با توصیه پزشک می‌توان به کودک واکسن سرخک تزریق کرد.اگر  طی 5 روز اول است که تماس پیدا کرده است باید گاماگلوبین به عنوان پیشگیری به او تزریق گردد،در نتیجه کودک مبتلا نخواهد شد.

درمان سرخجه (سرخک ) با روش گیاه درمانی

1- هر روز پنج گرم گل گاو زبان را در یک لیتر آب سرد چند دقیقه بجوشانید و بعد 15 دقیقه دم کنید. سپس صاف کرده و آن را با شیر مخلوط و با عسل شیرین کنید و به بیمار بدهید تا بخورد.

2- سه قاشق چای خوری گل گاو زبان را در سه استکان آب جوش دم کرده؛ بعد از هر وعده غذا با کمی نبات صرف نمایید و تا بهبودی کامل ادامه دهید. هم چنین می توانید همراه این گیاه مقداری "ریشه سنبل الطیب" را به صورت مخلوط دم کرده و میل نمایید(برای کودکان کمتر از 5 سال یک قاشق چای خوری در یک استکان آب کافی است).

3- پس از سبک کردن معده بیمار مقداری تخم کاسنی، تخم گشنیز، تخم خرفه، تخم کاهو، تخم خیار سبز و تخم خیار چنبر(از هر کدام یک مثقال) را با یکدیگر مخلوط کرده و در هاون، نیم کوب کرده و سپس بجوشانید. آب آن را صاف کرده و سپس شش مثقال ترنجبین در این شیره بریزید و طی روز دائماً به بیمار بدهید. ماءالشعیر نیز برای بیماران مبتلا به سرخجه بسیار مفید است. در ضمن می توانید هر شب موقع خواب، آب شیر خشت را 3-2 قاشق مرباخوری به او بدهید. از مصرف

غذاهای بودار، پرچرب و روغن بادام پرهیز کنید.

طی بیماری خوراکی هایی خنک مانند: آب هندوانه، مغز خیار، آب لیمو ترش ، آب پرتقال، لعاب اسفرزه، آب کاسنی، مغز کاهو، عرق بیدمشک، چهار عرق، ماءالشعیر، جوشانده عناب و ترنجبین، گشنیز، شیر کم چرب و شیرخشت را مصرف نمایید.



مرتبه
مرتبه
نظر و تجربه خود را برای دیگران ثبت کنید

تبلیغات ویژه

تجربه مادرانه
شما میتوانید در مورد موضوع زیر بحث و تبادل نظر کنید و در قسمت نظرات تجربه خود را با مادران در میان بگذارید :
موضوع انتخاب شده :
جدا کردن اتاق فرزندان
تجربه خودرا بنویسید
تبلیغات