متخصصان تغذیه، مامایی و بهداشت کودکان در یک پروژه پژوهشی متوجه ارتباط خطر چاقی در کودکان و اضافه وزن مادران در دوران بارداری شدهاند.
گاردین به نقل از گزارشی که هفته قبل در بولتن انجمن کودکان نوپا و نوزاد منتشر شده، نوشته است که متخصصان برای مقابله با افزایش چاقی در میان کودکان، پیشنهاد کردهاند که سلامتی مادران در دوران پیش از بارداری مورد توجه قرار گیرد. به این ترتیب، با توجه به سلامتی بانوان حتی در دوران پیش از بارداری، یک گام اساسی در مبارزه با افزایش سطح چاقی در جامعه برداشته میشود.
روش جدید کارشناسان سلامت برای مبارزه با چاقی آن است که به مادران آینده توصیههایی میکنند تا کودکان در بدو تولد و در آینده دارای اضافه وزن نشوند. در حال حاضر چاقی و اضافه وزن دوران کودکی که به افزایش خطر ابتلا به بیماریهایی مانند دیابت و ناراحتیهای قلبی مرتبط است، تقریبا در 30 درصد افراد دیده میشود و حتی با وجود مبارزه با این بیماری در جوانان که شامل خوردن غذاهای سالم و ورزش بیشتر است، هم هیچ نشانهای از کاهش این درصد دیده نمیشود.
پژوهشهای اخیر گروهی از کارشناسان بهداشت کودک، تغذیه و مامایی در انجمن کودکان نوپا و نوزادان نشان میدهد وزن مادر و نحوه تغذیهاش در دوران بارداری اثر طولانی مدتی بر وزن و سلامت کودک دارد. مادران چاق بیشتر احتمال دارد که در آینده فرزندانی چاق داشته باشند که از بیماریهای قلبی عروقی رنج میبرند.
پروفسور اتول سینگای، مدیر این انجمن و استاد هورمون درمانی دانشگاه لندن میگوید: «در حال حاضر نیاز داریم که بر دوران بارداری و پیش از بارداری تمرکز کنیم تا در روش تغذیه و موارد دیگر در بازه زمانی پیش از لقاح تا دوران پیش دبستانی تاثیر بگذاریم.»
اهمیت رژیم غذایی سالم در دوران بارداری را داستان زنی به نام تامارا، ساکن شهر وینزر در جنوب شرقی انگلستان مورد تایید قرار میدهد. وی دومین کودکش را هفت ماهه باردار است و میگوید: «ده سال قبل که اولین بچهام را باردار بودم، به من گفته شده بود تا جایی که میتوانم، بخورم. در طی دوران بارداریم، من 70 پوند (برابر با 31 کیلو گرم) وزن اضافه کردم. پسرم حتی وقتی که فقط چند هفته سن داشت، سنگین بود و حالا چاق است و من مجبورم مواظب هرچیزی که او میخورد، باشم. البته این حقیقت که در دوران بارداریام دارای اضافه وزن بودهام تنها دلیلی که او حالا دارای اضافه وزن است، نیست. اما یکی از عوامل اصلی آن به شمار میرود. و همین دلیل باعث شده در دومین بارداریم بیشتر مواظب باشم. من برای لاغر شدن تا همین اواخر هم به باشگاه ورزشی میرفتم. مادران جوان نیاز دارند تا درباره این چیزها نصیحت شوند. اما متاسفانه چنین اتفاقی نمیافتد.»
مهمترین پیامی که هنگام مشاوره به مادران جوان میتوان داد، این است: «تغذیه اولیه برای سلامت آینده، وقت آن است که زودتر اقدام کنیم.» این گزارش که با بررسی یکهزار مادر و با کمک 150 کارشناس بهداشت تهیه شد، در جریان برگزاری دهمین دوره نشست انجمن کودکان نوپا و نوزادن و با حمایت مالی شرکت غذای کودک Danone Nutricia منتشر شده است.
جودی مور، متخصص تغذیه از دانشگاه پلیموت و یک از اعضای این انجمن میگوید: «نکته بسیار مهم این است که چاقی در مادر و کودک صرفاً در وضعیتی خلاصه نمیشود که هر دو نفر بیش از اندازه مواد چرب استفاده میکنند. یک مادر دارای اضافه وزن وکودک درون رحمش که بیشتر احتمال دارد به اضافه وزن دچار شود، به قند خون بالا مبتلا میشوند.»
پروفسور لوسیلا پوستن از دانشگاه کینگز لندن میگوید که یک زن باردار امروزی برای سلامت خودش و کودکش باید رژیم غذایی معمول را در پیش بگیرد و برای یک نفر غذا بخورد، نه دو نفر. وی در ادامه میافزاید که در دوران بارداری یک مادر باید بیشتر برنج قهوهای، نان قهوهای و آش بخورد و کمتر چربیهای اشباع و نوشیدنیهای شیرین مصرف کنند. مشکل، پیدا کردن راهی برای رساندن این توصیهها به مادران جوان است. لازم است که این توصیهها قبل از بچه دار شدن به آنها گفته شود تا آمادگی بیشتری داشته باشند. خطر داشتن اضافه وزن در دوران بارداری مسئله مهمی است که نمیتوان آن را دست کم گرفت.
پوستن در انتها میگوید «شایان ذکراست که بسیاری از پزشکان عمومی وقتی که خانمها برای چکآپ ماهانه مراجعه میکنند، درباره خطر اضافه وزن به آنها آگاهی نمیدهند. مشکل اینجاست که پزشکان ما منطقی رفتار نمیکنند. آنها نیاز دارند تا وقت بیشتری را صرف توصیههای بیشتر به این مادران جوان کنند. ما نیاز به سیستمی داریم که بیشتر حمایت گر باشد.»
منبع: گاردین
مترجم: هانا حیدری