تغذیه نوزاد با شیر خشک در برخی اوقات نه تنها مضر نیست بلکه مفید است و در رشد نوزاد بسیار موثر می باشد.
اگر مجبور شدید همزمان با شیر مادر ، تغذیه نوزاد با شیر خشک را نیز آغاز کنید تا جایی که می توانید از شیشه و بطری به دلایل زیر استفاده نکنید :
۱. هنگام تغذیه نوزاد با شیر خشک ، با این روش احتمال ورود شیر به راههاى تنفسى و خطر بروز آسپیراسیون و در نتیجه ایجاد خفگى وجود دارد.
۲. استفادهٔ مکرر از بطرى باعث مىشود که شیرخوار تغذیه با پستان مادر را فراموش کند زیرا استفاده از سرشیشهٔ گشاد راحتتر شیر را در اختیار او قرار مىدهد.
۳. کودکانى که با بطرى تغذیه مىشوند بیشتر از کودکانى که با فنجان تغذیه مىشوند هوا مىبلعند در نتیجه اختلالات گوارشى بیشتر در آنها دیده مىشود.
تغذیه نوزاد با شیر خشک به وسیله فنجان داراى مزایاى زیر است:
۱. شیرخوار هرگز تنها گذاشته نمىشود.
۲. شیرخوار تغذیه با شیر مادر را فراموش نمىکند.
۳. در این روش بهدلیل کوتاه مدت بودن، تأثیر زیادى در حس ارضاء مکیدن شیرخوار بخواهد داشت.
نحوهٔ استفاده از فنجان شیر براى تغذیه نوزاد با شیر خشک
– ابتدا دستهاى خود را با آب و صابون بشوئید.
– در انتخاب فنجان شیر باید دقت نمود که فنجان از جنس شیشهٔ نشکن یا پلاستیک مدرج با درجات خوانا باشد تا به راحتى شسته شود و رفع آلودگى از آن به آسانى انجام گیرد.
– شیر را طبق جدول راهنماى تغذیه قوطىهاى شیرخشک و براساس سن شیرخوار تهیه کنید و سطح پیمانه شیر را با کاردک صاف نمائید (معمولاً شیر را به نسبت ۳۰/۱ ‘غلظت معمولى فنجان’ تهیه مىکنند یعنى هر ۳۰ سىسى آب جوشیده با یک پیمانه شیرخشک مخلوط شود).
– همیشه شیر را باید با آب ولرم که قبلاً جوشانده شده است تهیه کرد.
– حرارت شیر درون فنجان باید در حدود درجه حرارت اتاق باشد.
– در هنگام شیر دادن براى ایجاد روابط عاطفى و احساس امنیت در طفل باید او را در آغوش گرفت. مادر یا مراقب کودک باید طورى بنشیند که احساس راحتى کند و تمام توجه خود را به طفل معطوف دارد.
– شیرخوار را به گونهاى نگاه دارید که شیردادن به وى آسان باشد. فنجان را طورى در دست بگیرید که شیرخوار بتواند بدون تلاش شیر را بنوشد.
– در مورد نوزادان باید از قاشق براى تغذیه استفاده شود زیرا عضلات لبهاى آنان براى نوشیدن تکامل لازم را نیافتهاند.
دقت کنید که شیرخوار بهجاى شیر هواى درون فنجان را نبلعد و فنجان را از طرف لبهٔ باریک آن به شکلى که همیشه شیر در دهانهٔ فنجان موجود باشد کج نگهدارید.
– تغذیه نوزاد با شیر خشک یک نکته اساسی دارد : بهدلیل بالا بودن غلظت مواد جامد نیاز به آب اضافى دارند باید به آنها مخصوصاً در فصل گرما، در فواصل تغذیه چند قاشق آب جوشیده خنک شده بدهید.
– بعد از اتمام شیر دادن ، شیرخوار را بلند کرده، بر روى شانه تکیه دهید و به آرامى پشتش را بمالید تا هواى بلعیده شده خارج شود. طریقهٔ دیگر اینکه او را در دامان خود روى حولهاى نشانده، به، آرامى پشت وى را بمالید.
روش استرلیزه کردن فنجان درجهبندى شده و قاشق مورد استفاده
– ابتدا دستهاى خود را بشوئید.
– با استفاده از آب گرم، مایع ظرفشوئى و اسفنج فنجان مدرِِّج و قاشق را کاملاً شستشو دهید.
– هر تکه را با آب سرد خوب بشوئید و آبکشى کنید.
– ظرف مخصوص جوشاندن وسایل را که مىتواند یک قابلمه باشد تا ارتفاع لازم از آب پر کنید.
– فنجان و قاشق را در ظرف آب قرار داده به مدت ۱۵ ـ ۱۰ دقیقه بجوشانید.
– فنجان و قاشق را هرگز نباید پس از عمل جوشاندن مجدداً شسته یا خشک نمود.
– روش بهتر آن است که فنجانها را پس از شستن داخل کیسهاى کتانى قرار دهید تا بهوسیلهٔ دستگاه استریل کننده، کاملاً میکروبکشى شود (از این روش در بیمارستانها استفاه مىشود).